Πλατφόρμα Δημοπρατήσεων
Ιδιωτικού τομέα
Πλατφόρμα Δημοπρατήσεων
Δημόσιου τομέα
Περιοχές εξυπηρέτησης
Συνεργάτες energyTelia
Συχνές ερωτήσεις
Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Δυο λόγια για τις δημοπρασίεςΟι δημοπρασίες (μειοδοτικές ή πλειοδοτικές)  στην οικονομική ιστορία του ανθρώπου αποτελούσαν πάντα ένα εξαιρετικό  εργαλείο για την επίτευξη του στόχου των αγοραστών και πωλητών οικονομικών αγαθών. 

Στην σύγχρονη εποχή η υψηλή τεχνολογία  έχει αποδεσμεύσει την διεξαγωγή των δημοπρασιών από τους περιορισμούς του χρόνου , του τόπου και του αριθμού των συμμετεχόντων,  παράλληλα έχει μειώσει δραματικά το κόστος διεξαγωγής και συμμετοχής.   


  

Παραδοσιακή πλειοδοτική δημοπρασία
(forward auctions)
Η δημοπρασία προκηρύσσεται από τον πωλητή

Οι παραδοσιακές πλειοδοτικές δημοπρασίες άκμασαν στο παρελθόν και ακμάζουν ακόμη και σήμερα σε κάποιες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας (ακίνητα, έργα τέχνης, αγροτικά προϊόντα κλπ) και έχουν σαν αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση του οφέλους για τον πωλητή.
Η διαδικασία είναι γνωστή, ο πωλητής ενημερώνει τους υποψήφιους αγοραστές για την πώληση του αγαθού και σε ακριβώς προσδιορισμένο χρόνο και τόπο οι υποψήφιοι αγοραστές καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους.

Οι αγοραστές ανταγωνίζονται μεταξύ τους υποβάλλοντας  διαδοχικά υψηλότερες προσφορές (bidding) ανάλογα με τις προσφορές των άλλων συνυποψήφιων.
Ο αγοραστής που προσφέρει το μεγαλύτερο τίμημα κερδίζει την δημοπρασία παίρνει το προϊόν.

Ο πωλητής πουλάει το προϊόν του στην μεγαλύτερη τιμή εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, ενώ ο αγοραστής εξασφαλίζει το προϊόν που επιθυμούσε να αποκτήσει.
Παραδοσιακή μειοδοτική δημοπρασία
(reverse auctions)
Η δημοπρασία προκηρύσσεται από τον αγοραστή

Οι παραδοσιακές μειοδοτικές (αντίστροφες) δημοπρασίες λειτουργούν αντίθετα με τις γνωστές παραδοσιακές πλειοδοτικές δημοπρασίες, χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στις προμήθειες του μεγάλων επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα σε πολλές αναπτυγμένες χώρες.
Ο αγοραστής ξεκινά τη διαδικασία αναζητώντας και ενημερώνοντας τους προμηθευτές του συγκεκριμένου προϊόντος για το ενδιαφέρον του να προβεί σε προμήθεια. 
Προσδιορίζει την ζητούμενη ποσότητα του προϊόντος, την ώρα και τον τόπο που οι ενδιαφερόμενοι προμηθευτές  μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους. 
Οι προμηθευτές αρχίζουν  να ανταγωνίζονται  μεταξύ τους με διαδοχικά χαμηλότερες προσφορές.Ο προμηθευτής  που παρέχει τη χαμηλότερη τιμή κερδίζει την δημοπρασία.
Ο αγοραστής αποκτά το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ενώ ο προμηθευτής  κερδίζει μια γρήγορη και εύκολη δουλειά.


Άμεση επικοινωνία
Newsletter
Κατηγορία:

@2019 energyTeliaTM All right reserved.
energyTelia - Live Support
Όνομα:
Email:
Τμήμα:
Θέμα:
Αποδέχομαι τους Όρους και Προϋποθέσεις